Förskoleklasser i Tchad 2020   


Fakta

Land: Tchad
Språk: 15 språk
Partner: FAPLN (G)
Huvudfokus: Föreskoleklasser i 15 olika språk
Bibelstatus: 

Projektet
Under åren 2020-22 kommer vi att fortsatt samarbeta med FAPLN i Guéraområdet i centrala Tchad. Projektet omfattar förskoleklasser i 15 språk med totalt 2258 barn.

Landet
Beläget i Afrikas Sahel-region, är Tchad ett land med extremt klimat, språklig rikedom, kulturell mångfald och stora behov.Republiken Tchad har blev självständigt den 11 augusti 1960. Sedan självständighet har Tchad dock präglats av oroligheter, instabilitet, inbördeskrig och flera militärkupper. Idriss Déby Itno har varit president sedan 1990. Efter att konstitutionen ändrats för att tillåta en tredje period som president, vann Déby presidentvalet 2006.Oroligheterna har ökat sedan slutet av 2005. I April 2006 misslyckades ett försök att störta presidenten i N’Djamena, huvudstaden. Sedan dess har striderna mellan rebell och regeringsstyrkor varit mestadels i den östra regionen i landet.I oktober 2003 blev Tchad en oljeproducerande nation. En oljeledning sträcker sig från oljefältet i södra Tchad till staden Kibri, på den kamerunska kusten.

Tchad är hem för mer än 130 etniska grupper, som representerar fyra språkfamiljer. Franska och Standard arabiska är de officiella språken, medan tchadiskarabiska är språket som används mest i landet, särskilt i norra och centrala regioner. Trots att många talar franska eller arabiska, eller båda, förstår de ofta inte dessa språk tillräckligt för att kunna använda dem för att diskutera de djupare frågorna i livet.
En stor religiös och kulturell uppdelning finns mellan norr och söder. Norra delarna har varit övervägande muslimsk i många århundraden, medan kristendomen har haft betydande inflytande i södra delarna av landet. De två regionerna har distinkta kulturella skillnader och det finns en lång historia av fientlighet och misstro mellan dem. En stor utmaning för kyrkan i söder är att nå ut i kärlek till sina norra grannar. Bibeln översätts av ett antal utländska och tchadiska översättare från olika organisationer. De flesta av de färdiga översättningarna finns på språk som talas i södra delarna, men det finns även ett växande antal översättningsarbeten som påbörjats i södra och centrala delarna av landet. Cirka hälften av Tchads språkgrupper behöver fortfarande översättning. Ett viktigt hinder för att få tillgång till bibeln är en mycket låg läskunnighet, särskilt på landsbygden. Med få personer som kan läsa bra, använder översättare och evangelister allt mer till muntliga metoder för att överföra evangeliet. Oavsett om de får bibeln i skriftlig eller muntlig form, har skrifterna tillgängliga på ett språk som verkligen talar till hjärtat, en inverkan, vilket framgår av följande vittnesbörd:’ 
Det var en fantastiskt söndag – Moise predikade och frågade om vi hade översättningen för Philippians 4 och ja, jag hade vår nyligen reviderade kopia med mig. Så Adoum (en av översättarna) läste Kenga och predikan fortsatte. Några dagar senare frågade jag Moise om hur det var att läsa Skriften i Kenga. Han sa att han var förvånad. Han hade förberett sin predikan bra, men när han hörde den i Kenga blev det så mycket tydligare för honom och gav honom de ord han behövde. Han förstod så mycket mer än han hade när han hade förberett sin predikan (med den franska bibeln).’

Bön:
• Vishet i arbetet med att stärka kapaciteten hos de olika byarnas lokala ledning.
• Ökat samarbete mellan projektet och den tchadiska staten.

Ladda ned projektbeskrivningen för Tchadprojeketet

Gåvor

43

Insamlat

264 166 SEK

Snittgåva

6 143 SEK

Insamlingsmål

275 000 SEK

264 166 SEK
0% 50% 100%

 


Folk&Språk

Folk&Språk – Wycliffe arbetar med bibelöversättning, språkforskning, litteraturproduktion, läsundervisning, högre utbildning, katastrofhjälp och socialt arbete. Fortfarande är det 1 778 folk som behöver få Bibeln översatt för första gången. Målet är att påbörja arbete i alla dessa senast år 2025.

Ge en gåva

Svensk Insamlingskontroll

Kontakt

info@folk.se
08-38 55 30
Salabacksgatan 58
754 32 Uppsala